Nätverka dig till ett nytt jobb

När det gäller att hitta ett nytt jobb är alla sätt bra utom de dåliga, även om vissa sätt är bättre än andra. För att nå inflytande är det viktigt att knyta kontakter med personer som själva har inflytande. Företag som hjälper andra företag med bemanning är naturligtvis en annan väg man kan gå.
Vilka människor man vill nätverka med beror på inom vilket område man vill arbeta. Ett bra sätt är att bli aktiv medlem i ideella organisationer. Förvånansvärt ofta har medlemmarna i en sådan organisation en ganska homogen profil, så finns det t.ex. många jurister i Amnesty, och ett stort antal socionomer inom Rädda Barnen. Som medlem i en sådan förening träffar man många yrkesverksamma på årsmöten, kurser, aktioner och andra evenemang. Man bör dock välja organisation efter vilka frågor man tycker är viktiga, och inte efter sina karriärplaner. De flesta som varit med ett tag har redan stött på karriärister och charlataner, och är därför extra vaksamma mot sådana. Men om man arbetar hårt för organisationen kommer de flesta att se att man menar allvar.
Egentligen är alla sätt bra för att knyta kontakter, men föreningslivet är kanske det allra bästa. Många föreningar anordnar föreläsningar om olika frågor, där det kan finnas anledning att hålla sig framme, vara påläst och ställa frågor till föreläsarna. Att gå fram efter föreläsningen, tala med föreläsaren, gärna begära mer information om något som föreläsningen berört och lämna sitt visitkort är ett bra sätt att göra intryck på potentiella arbetsgivare. Det sägs att det var på detta sätt som Anders Borg fick anställning vid den svenska riksbanken.