Inspireras av kända talare

Att låta sig svepas med in i någon annans tankevärld, att lära sig allt om framgångsrecepten för en karriär – eller kanske lyssna på någon som brutit ny mark inom något särskilt forskningsområde. All vår kunskap är baserad på andra människors erfarenhet. Det är genom att lyssna till inspirerande talare som vi kan komma framåt i vår egen utveckling.

På speakersandfriends.se förmedlar man kända och okända talare inom de allra flesta områdena. Där kan du hitta inspirerande föreläsare inom psykologi, jämställhet, hälsa, ekonomi – ja, allt möjligt. Spana igenom deras utbud och låt dig svepas med i en värld av inspirationskällor. Kanske blir det ett inslag i jobbets nästa konferensresa?

Tal vi minns

Det finns en rad olika kända tal som gjort stora intryck på människor världen över. Det behöver egentligen inte vara de klassiska talen som ”I have a dream”, vad sägs om Jason ”Timbuktu” Diakités tacktal när han vann pris för sitt antirasistiska engagemang i Fem-i-tolv-rörelsen. Ett kort tal, men starkt och för många minnesvärt.

Gandhi är välkänd som talare och har inspirerat människor världen över. Här är ett utdrag ur ett mycket berömt tal:

”Låt mig skyndsamt försäkra att jag är samme Gandhi som jag var år 1920. Jag har i grunden inte förändrats något. Jag lägger samma vikt vid icke-våld som jag gjorde då. Om något över huvud taget har förändrats är det att min övertygelse om detta vuxit sig starkare (…) Vid denna tidpunkt, då jag ska genomföra mitt livs kanske största kamp, känner jag inte hat mot någon.” Världens Historia

Utmana dig själv på Expressens kända tal-quiz! Har du koll på vem som sa vad, och varför?

Vad kan vi lära oss av talare?

Ja, vad kan vi egentligen lära oss av att lyssna till en inspirerande föreläsning? Den kunskap som andra människor omkring oss besitter ska inte underskattas. Här finns nycklarna till framgång och till inspiration. För att vi ska komma någon vart här i livet så krävs det ibland ett sätt att tänka på som vi inte alltid besitter av oss själva. Människan är ett socialt djur som lär sig av andra – och det är det vi kan lära oss av talare.