Jämställdhet från födseln

Jämställdhet är verkligen en av de hjärtefrågor som samhället i stort tagit sig an. Än är det en bit kvar, men Sverige ligger ändå skrämmande nog i framkant när det kommer till lika villkor för män och kvinnor på alla plan i livet. Ett bevis på att det inte står helt rätt till i världen, för vi i Sverige är långt ifrån i mål där kvinnor och män ses som jämlika, på arbetsplatser såväl som övriga platser. Och redan när man är väldigt liten så börjar könsrollerna och som förälder så bör man såklart köra allt vad man kan för att undvika att ens barn växer upp ojämställt. Låt oss därför ta två av många punkter som är fyllda av tillfällen då det allra smartare för en förälder är att ha jämställdhet i åtanke.

  • Ett klassiskt exempel är när det kommer till saker som barn väljer, och det märkte nog många föräldrar nu när det nyss var halloween. Där är det viktigt att inte försöka påverka barnet i någon som helst riktning, utan de ska helt enkelt själv få bestämma om de vill vara prinsessa, drake eller pepparkaksgubbe, oavsett vilket kön som de har. Låt dem bestämma själv när ni klickar hem kläderna härifrån http://partytajm.se/sv/476-maskeradklader-barn helt enkelt!
  • När det kommer till leksaker så är det en av de allra största delarna av en uppväxt där man får roller. Om en flicka bara för dockor, leksakskök och leksaksdammsugare medan en kille få actiongubbar, brandbilar och fotbollar så blir det såklart skillnad, en skillnad som i värsta fall hänger med genom hela livet. Tanken är inte att en kille inte ska få ha en fotboll eller att en tjej inte ska få ha en docka, utan att de inte ska bli påtvingade något på grund av det kön som de föddes med.

Det är viktigt att ta ansvar som förälder och inte styra sina barn i någon riktning, utan låta dem hitta sig själv och sin plats i samhället helt på egen hand. Visst ska man finnas där som en stöttepelare, men inte mer än så. De ska få bestämma själv. Dessutom så är det bra om man uppfostrar sin son eller dotter med jämställdhetstänk, då brukar man nämligen anamma det allt mer även själv, något som är bra!