Kämpar för att få se ut som hon vill

emancipation-155791_640Emer O’Toole har gått från en tjej som växt upp med samhällets tjejideal som fått henne att må dåligt, till att frigöra sig och idag kämpa för feminism. Hon är idag tillfreds med sig själv men möter ändå en del motstånd från folk som vill kommentera på vem hon är och hur hon ser ut.

Feminism är tyvärr än idag, trots att året är 2017, för många skällsord. Kvinnor får alltid kämpa för att se ut som de vill, uttala sig som de vill och göra som de vill. För irländska Emer O’Toole är feminismen viktig, och handlar minst lika mycket om rätten till fri abort som rätten att få ha buskiga armhålor. Det blir en balans mellan att påverka och påverkas, där många tyvärr inte orkar stå upp mot kommentarer och hån och låter sig påverkas.

Tillfreds men får ständigt negativa reaktioner

Emer har länge kämpar med sig själv och självkänsla men är idag tillfreds med sig själv. Hon låter håret växa där hon vill och känner sig stolt. Men ändå så får hon mycket negativa reaktioner på sitt kroppshår, något som andra inte har något med att göra egentligen. Än idag är feminism för många negativt laddat, något som är väldigt märkligt. För alla borde väl ha rätt ha samma rättigheter och slippa ramar och kränkningar oavsett kön, etnicitet, utseende osv.

Har skrivit en handbok om feminism

Emer har doktorerat i teatervetenskap och har skrivit en handbok om feminism som heter ”Girls will be Girls”. Hon skriver där om sin frigörelse som hon gjorde stegvis från samhällets ideal för kvinnor, och all den skam som många gånger kommer med det. Hon berättar om sitt liv innan frigörelsen som en tuff tid, som många tjejer säkert känner igen.

”Jag led av konstakt psykisk stress över huruvida jag uppförde mig korrekt och såg bra ut. Jag vaknade upp och kände att mitt utseende den dagen var det absolut viktigaste. Ibland var jag nästan i tårar innan jag gick hemifrån för att jag kände mig för fet och jag känner till så många kvinnliga vänner som har gått igenom exakt samma sak”, säger hon till GP.